• 17 Okt
    645
    Za učinkovito treniranje telovadk in telovadcev in za njihov uspešen nastop na tekmovanje je med drugimi pomembno, da se prehranjujejo energijsko in hranilno zadostno, kar jim omogoča ravnotežje med nadzorom ustrezne telesne sestave, odlično telesno pripravo ter splošnim zdravjem. Danes uživajo…
  • 16 Okt
    564
    Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je letošnji 16. oktober, svetovni dan hrane, posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj…
  • 15 Okt
    2248
    V sredo, 18. oktobra bo na Brdu potekala 2. Nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki bo posvečena izvajanju Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025. Sistemski ukrepi se že odražajo z dobrimi rezultati preko vrste aktivnosti…
  • 09 Okt
    1148
    Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025…
  • 03 Okt
    6149
    Pojavnost prekomerne telesne mase in debelosti v zadnjih letih strmo narašča in predstavlja resen javno-zdravstveni problem. Prekomerna telesna masa in debelost vodita v različne presnovne motnje. Skupino dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove imenujemo metabolni sindrom in je vzrok za pogostejši…
  • 28 Sep
    847
    V petek in soboto, 29. in 30. 9., bodo na Olimpijskem festivalu v Ljubljani na Kongresnem trgu, v sodelovanju z društvom Vesela kuhna pokazali, da je priprava zdravega obroka enostavna in zabavna. Program Kuhna pa to otroke uči, kaj je zdravo prehranjevanje. Mladi iz vse Slovenije ustvarjajo…
  • 27 Sep
    688
    27. 9. 2017 je v Ljubljani potekal strokovni posvet 'Kaj je zdrav šport mladih', ki je bil v okviru Evropskega tedna športa organiziran s strani Ministrstva za zdravje in Fakultete za šport. Več kot 100 udeležencev z različnih področij - trenerji, športniki, športni pedagogi, zdravniki, pa tudi…
  • 19 Sep
    623
    Slovenska znanstvena fundacija pripravlja v partnerstvu z Univerzo v Ljubljani in Kemijskim inštitutom 23. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo »V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti«. Potekal bo od ponedeljka, 25. septembra 2017, do vključno srede, 27. septembra 2017 v Ljubljani pod…
  • 18 Sep
    624
    Prehranske navade običajno spremljamo z vodenjem prehranskega dnevnika oziroma s sprotnim popisovanjem vsega, kar v določenem obdobju zaužijemo. Danes so na voljo številne aplikacije za vodenje elektronskega prehranskega dnevnika, ki olajšajo popisovanje, vseeno pa zahtevajo precej discipline pri…
  • 14 Sep
    612
    Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 7 ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek ON MY WHEY - probiotični sadno-mlečni napitek…
  • 04 Sep
    483
    Ministrstvo za zdravje in Fakulteta za šport vas vljudno vabita na strokovni posvet KAJ JE ZDRAV ŠPORT MLADIH: Kaj lahko zdravniki, trenerji, športni pedagogi in starši naredimo za boljše zdravje mladih športnikov? Strokovnjaki različnih profilov bodo pregledali izzive na področju prehrane in…
  • 01 Sep
    203
    Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo vabi na strokovni posvet z naslovom »Sojino in konopljino dopoldne«, ki bo v torek, 6.9.2016, ob 9.00 uri v predavalnici A4 na Oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani (Jamnikarjeva 101). Več na povezavi
  • 22 Avg
    243
    V sklopu Podjetniško – inovacijskega kampa HRANA, se bo izvedla serija izobraževalno – aplikativnih delavnic, ki bodo usmerjene v povezovanje podjetniških priložnosti na področju kmetijstva in živilstva ter povezanih proizvodnih in storitvenih dejavnosti. Program tematskih delavnic je namenjen…
  • 03 Jul
    701
    55. sejem AGRA, največji in najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v Srednji Evropi, bo tudi letos postregel s številnimi novostmi razstavljavcev na področju kmetijstva in živilstva, z atraktivnimi razstavami vzrejnih in avtohtonih pasem živali ter z vzorčnimi rastlinskimi nasadi. Od sobote, 26.…
  • 20 Jun
    10026
    Naše telo se ravna po nekakšnem notranjem ritmu, ki ga imenujemo cirkadiani ritem in je odvisen od 24-urnega dnevno-nočnega cikla. Naši možgani, ki regulirajo omenjeni ritem, glede na cirkadiano uro urejajo tudi večino procesov v našem telesu. Tako se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva,…
  • 30 Maj
    371
    V sredo, 31. maja 2017, se bo v Ljubljani odvijal finale projekta "Kuhna Pa To!", ki poteka pod okriljem programa Dober tek Slovenija, financiranega s strani Ministrstva za zdravje. Predstavljenih bo 18 različic zdravih tradicionalnih kosil izpod rok slovenskih osnovnošolcev v finalni preobleki.…
  • 24 Maj
    360
    Novo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) "Adolescent obesity and related behaviours: trends and inequalities in the WHO European Region, 2002–2014", ki je bilo te dni prvič predstavljeno na evropskem kongresu o debelosti na Portugalskem, kaže, da število debelih mladostnikov še vedno…
  • 22 Maj
    2255
    V dneh od 23. do 25. maja se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijal dogodek »Hrana & zdravje od A do Ž« na katerem bodo predstavljene aktualne teme s področja prehrane in zdravja. Na vprašanja o zdravi prehrani in njenem vplivu na zdravje bodo na dogodku odgovarjali tudi domači in tuji…
  • 17 Maj
    384
    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla primerjalno analizo nekaterih izdelkov namenjenih v vzhodne in zahodne članice Evropske unije. Namen analize je bil ugotoviti, ali se kakovost živil med vzhodnim in zahodnim trgom razlikuje ter kolikšna so odstopanja izmerjenih…
  • 04 Maj
    1465
    GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij že 9. leto zapored organizira tekmovanje ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2017. ECOTROPHELIA je tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov. V okviru projekta se spodbuja mlade k timskemu delu, organizaciji,…
  • 18 Apr
    535
    Vlada je na podlagi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, potrjenega leta 2015, minuli konec tedna sprejela akcijski program, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gablne navade prebivalcev…
  • 13 Apr
    4012
    Raziskovalci Zdravstvene fakultete na Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto februarja letos v reviji British Food Journal objavili izsledke raziskave o kakovosti mleka v slovenskih mlekomatih. Namen študije, ki je bila izvedena v maju, juniju in septembru 2012 je bil…
  • 12 Apr
    318
    Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju bo 22. septembra 2017 organizirala enodnevno znanstveno in strokovno mednarodno konferenco z naslovom »Zdravje delovno aktivne populacije«. Konferenca želi opozoriti na zdravstvene probleme delovno aktivne populacije, predstaviti aktualne študije…
  • 06 Apr
    1598
    Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana želijo z dobrodelno akcijo "Pomagajmo ščitničnim bolnikom" zbrati sredstva za nakup sodobne ultrazvočne naprave, ki bi v Ambulanti za bolezni ščitnice bolnikom omogočila kakovostnejšo obravnavo. Na ljubljanski…
  • 31 Mar
    204
    V Gornji Radgoni bo od 6. do 8. aprila 2017 potekal drugi sejem MEDICAL - Mednarodni sejem sodobne medicine. Sejem bo organiziran v sodelovanju z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED v okviru GZS Podjetniško trgovske zbornice in bo ponudil odlično priložnost za…
  • 31 Mar
    425
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 15. junija 2017 tradicionalno strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Aditivi v živilih– Prednosti in tveganja". Dogodek bo potekal v sklopu prireditev ob 70-letnici…
  • 25 Mar
    370
    Nacionalni inštitut za javno zdravje ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 organizira strokovno srečanje z naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje.Srečanje bo potekalo 7. aprila 2017 v Narodnem domu v Celju, z začetkom ob 9. uri. Dogodek je namenjen…
  • 23 Mar
    563
    Industrijska konoplja (Cannabis sativa L. subsp. sativa) je poljščina, zanimiva zaradi hitre rasti, količine pridelka in vsestranske uporabnosti. Za različne namene je mogoče uporabiti rastlino v celoti. Za prehrano se uporabljajo mladi poganjki rastline, semena, olje, oljna pogača, ipd. Konopljina…
  • 22 Mar
    336
    V oktobru 2016 se je začel izvajati enoletni ciljni raziskovalni projekt (CRP V3-1639) – Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih. Projekt vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pri njem pa sodelujeta tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano…
  • 21 Mar
    2907
    Previsok vnos kuhinjske soli oz. natrija, po drugi strani pa prenizek vnos kalija vplivata na razvoj povišanega krvnega tlaka in s tem povečujeta možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Večina prebivalstva uživa precej več soli, kot je še priporočljivo – v povprečju od 8 do 12 g soli na dan, kar je…
  • 17 Mar
    358
    17.3. ob 9.30 se bo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije odvijal javni posvet z naslovom "Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe". Govorci bodo na posvetu med drugim odgovorili na naslednja vprašanja: kakšne so prednosti kratkih…
  • 17 Feb
    1636
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu. Inštitut je nagrade podelil že tretje leto, osnovni namen tega nekomercialnega projekta pa je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali…
  • 14 Feb
    3189
    Vitamin D je v maščobah topen vitamin, katerega pomanjkanje v nosečnosti povezujejo z različnimi zapleti v sami nosečnosti in boleznimi pri novorojenčku. V mariborski regiji še ni bilo raziskave, ki bi ugotavljala koncentracijo vitamina D pri nosečnicah in novorojenčkih, zato so se raziskovalci z…
  • 09 Feb
    483
    Danes živimo v debelilnem okolju – to je v okolju, v katerem je človek izpostavljen številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne energijske porabe. Ker je razlog za to tudi agresivno trženja hrane, se je Ministrtvo za zdravje RS odločilo sprejeti ukrepe za zmanjšanje…
  • 31 Jan
    5059
    Prekomerna telesna masa in debelost med otroci je v svetovnem merilu še vedno v strmem porastu. Po zadnjih podatkih OECD-ja je v Sloveniji pretežkih 30% dečkov in 23% deklic, starih med 5 in 17 let. Predebeli otroci imajo večje tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 in srčno-žilnih bolezni, hkrati pa…
  • 09 Jan
    5969
    Zadnji podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni…
  • 19 Dec
    780
    Navadna ali prava robida (Rubus fruticosus L.) je zelo cenjena in vedno bolj iskana jagodičasta vrsta, saj vsebuje veliko zdravju koristnih snovi. Plodovi robid so izredno bogati z vitaminom C in antocianini ter drugimi fenolnimi spojinami, ki imajo veliko antioakidativno kapaciteto. Zaradi tega je…
  • 07 Dec
    4968
    Prebivalci zahodnega sveta v zadnjih letih zaužijemo vedno manj prehranskih vlaknin. To je neposredna posledica uživanja industrijsko predelane hrane, ki v proizvodnji uporablja predvsem belo moko in rafinirana žita (žita brez zunanje ovojnice, ki vsebuje največji delež vlaknin), ter premajhnega…
  • 28 Nov
    1303
    Ekipa ameriških strokovnjakov je pretekli mesec v ugledni medicinski znanstveni reviji Jama Internal Medicine objavila rezultate raziskave, v kateri so primerjali učinke živalskih in rastlinskih beljakovin v prehrani in njihov vpliv na umrljivost. Študija je zajela več kot 130 000 posameznikov,…
  • 24 Nov
    2480
    Združeni narodi so leto 2016 razglasili za Mednarodno leto zrnatih stročnic, v okviru katerega potekajo številne aktivnosti z namenom povečanja ozaveščenosti javnosti o prehranskem pomenu zrnatih stročnic, njihovem pomenu v trajnostni pridelavi hrane in pomenu za splošno prehransko varnost. V…
  • 23 Nov
    470
    25. in 26 novembra se bo v hotelu Four Points by Sheraton, na Brdu v Ljubljani, odvijala mednarodna konferenca z naslovom 'Nutrition in liver disease', ki jo organizira The European Association for the Study of the Liver. Več si lahko preberete na povezavi: Nutrition in liver disease
  • 21 Nov
    471
    Rešeljika (Prunus mahaleb L.), čremsa (P. padus L.), črni trn (P. spinosa L.) in divja češnja (Prunus avium L.) so samonikle koščičastoplodne lesnate rastline. Etnobotanično izročilo jih pozna kot divje rastline z užitnimi plodovi. V Sloveniji se v prehrani še vedno uporablja plodove divje češnje,…
  • 18 Nov
    482
    V okviru programa Kuhna pa to, ki ga ob podpori Ministrtva za zdravje RS izvaja društvo Vesela kuhinja, se izvja tudi projekt »Otroci otrokom pripravljajo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Cilji projekta so zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v…
  • 18 Nov
    4051
    V petek, 18. novembra otroke v slovenskih vrtcih in šolah spet čaka tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,…
  • 14 Nov
    8807
    Zgodnje uvajanje potencialno alergenih živil v prehrano zmanjšuje možnost za razvoj nekaterih alergij V zadnjih desetletjih je med zdravniki in prehranskimi strokovnjaki veljalo prepričanje, da z dodajanjem potencialno alergene hrane dojenčkom ne gre hiteti, saj naj bi s tem povečali možnost za…
  • 11 Nov
    3465
    14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa - "World diabetes day". V letošnjem letu poteka v znamenju zgodnjega odkrivanja te bolezni. Redno testiranje je namreč velikega pomena za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečevanje komplikacij, do katerih lahko pride pri…
  • 07 Nov
    455
    V martinovem tednu, ko mošt postaja vino in se v povezavi s tem vrstijo tudi številna praznovanja, poteka vsakoletna preventivna akcija "0,0 šofer – Slovenija piha 0,0", ki bo potekala vse do nedelje, 13. novembra 2016. V tem času bodo inšpektorji poostreno preverjali spoštovanja prepovedi ponudbe…
  • 24 Okt
    1291
    Trans maščobe so škodljiva sestavina živil, zato želimo njihov vnos čim bolj omejiti. Da bi ugotovili izpostavljenost prebivalstva trans maščobam se je v letošnjem letu v Sloveniji začel izvajati triletni državni raziskovalni projekt »Trans maščobe v živilih«. Ker je znano, da najvišje količine…
  • 24 Okt
    604
    Ta teden se je zaključil projekt TRAFooN 2013-2016, ki je povezoval delovanje številnih strokovnjakov v Evropi v okviru tematik prenosa znanja in spretnosti na področju proizvodnje in trženja živil. V okviru projekta so bili organizirani številni dogodki po partnerskih državah Evrope (Češka,…
  • 30 Sep
    1594
    Eno leto po sprejetju Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in ob svetovnem dnevu hrane bo v Kongresnem centru Brdo (Brdu pri Kranju) 17. oktobra 2016 potekala 1. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti z mednarodno udeležbo. Na…
  • 29 Sep
    762
    Podnebne spremembe in prilagajanje kmetijstva: Svetovni dan hrane 2016 bo potekal 16. oktobra, v znamenju podnebnih sprememb in prilagajanja kmetijstva in pridelave hrane le-tem. Podnebne spremembe in pridelava hrane sta tesno povezani. Pogosto se zgodi, da so v svetu zaradi podnebnih sprememb…
  • 29 Sep
    453
    Svetovni dan srca, ki ga obeležujemo 29. septembra 2016, letos poteka pod sloganom "Dajmo življenju moč". Gre za največjo svetovno kampanjo za osveščanje o boleznih srca in ožilja ter možganski kapi, saj poteka v 120 državah hkrati. Bolezni srca in možganska kap v svetu vsako leto povzročijo več…
  • 29 Sep
    645
    Črevesna mikroflora, torej združba različnih mikroorganizmov, ki se nahaja v črevesju, opravlja pomembne presnovne funkcije kot so razkroj strupov (toksinov) iz hrane in karcinogenih toksinov, sinteza mikrohranil, fermentacija nerazgradljivih hranilnih snovi, sodelovanje v absorpciji elektrolitov…
  • 29 Sep
    543
    Zaključek raziskovalnega projekta CLYMBOL: Vpliv zdravstvenih trditev in simbolov na vedenje potrošnikov Spodbujanje potrošnikov k nakupu bolj zdravih živil, je ena od poti k izboljšanju prehrane prebivalstva. Zdravstvene trditve in simboli na označbah živil so lahko v pomoč potrošnikom pri izboru…
  • 29 Sep
    3719
    Fermentirano mleko je dobra izbira tudi za bolnike s sindromom razdraženega črevesa. Mleko s fermentacijo lahko spremenimo v različne fermentirane mlečne izdelke, npr. jogurt ali kislo mleko. Med fermentacijo mlečnokislinske bakterije v mleku vsebovano laktozo spreminjajo v mlečno kislino, kar po…
  • 29 Sep
    4933
    Jod je ključno mikrohranilo v prehrani človeka in pomembna sestavina ščitničnih hormonov, ki imajo med drugim vlogo pri uravnavanju metabolizma in telesnem razvoju, zlasti razvoju možganov. Jod mora človek dobiti s prehrano, ker pa ga živila iz našega območja ne vsebujejo dovolj, je že dolgo časa v…
  • 29 Sep
    484
    Rezultati raziskave V zelo ugledni znanstveni reviji European Journal of Clinical Nutrition založbe so bili objavljeni rezultati raziskave kakovosti živil v različnih evropskih državah. Raziskava je potekala v okviru evropskega raziskovalnega projekta CLYMBOL, ki ga sofinancira Evropska komisija, v…
  • 29 Sep
    527
    Rezultati raziskave Učinek delavnice »Kaj lahko sam storim za varno hrano?« na znanje in zavedanje osnovnošolcev o zagotavljanju varnosti živil v domači kuhinji Izobraževanje in usposabljanje na področju zagotavljanja varnosti živil, tako zaposlenih v živilsko predelovalni panogi kot tudi…
  • 29 Sep
    507
    Rezultati raziskave Na sestavo zrn in kalčkov pšenice ter tatarske ajde pomembno vpliva mineralna sestava vode, ki se uporablja za zalivanje rastlin Za optimalo rast in razvoj človek potrebuje vrsto mineralov, ki si jih najlažje zagotovi z uživanjem raznovrstne prehrane. Pri oskrbi z minerali imajo…
  • 29 Sep
    1210
    Gozdna ali navadna borovnica (Vaccinium myrtillus L.), pri nas znana tudi kot črnica, je ena izmed najpomembnejših divje rastočih vrst jagodičja zlasti v severnih državah Evrope. Kot avtohtona vrsta je prisotna tudi v severni Aziji in severozahodni Severni Ameriki. Raziskave poročajo o številnih…
  • 29 Sep
    839
    Inštitut za nutricionistiko je objavil Razpis za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju…
  • 28 Sep
    1203
    Znano je, da se v delovanje človekovega hormonskega sistema lahko vpletajo različne snovi, ki se kot onesnaževalci nahajajo v okolju, in pridejo s hrano ali vodo v organizem. Po predvidevanjih nekaterih bi tudi estrogeni iz kravjega mleka po zaužitju lahko vplivali na delovanje človekovega…
  • 18 Sep
    940
    Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren…
  • 09 Sep
    1702
    Sadje in zelenjava imata v vsakodnevni prehrani velik pomen. Vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine ... Do nedavnega je veljalo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh. Okužbe in zastrupitve pri ljudeh pa niso…
  • 20 Apr
    1124
    V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov,…
  • 09 Feb
    3934
    V Evropi in tudi v Sloveniji v zadnjem času narašča poraba in dostopnost prehranskih dopolnil. Spreminjajo se tudi distribucijski kanali, vključno z večjo vlogo interneta. Prehranska dopolnila in podobni izdelki so pogosto lahko vir tveganj za zdravje, čeprav jih večina uporabnikov zaznava kot…
  • 28 Okt
    730
    Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo. V primeru suma na zastrupitev z gobami se čim prej posvetujemo z zdravnikom in…
  • 04 Sep
    757
    Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nosilci za hranilne snovi, nanoprevleke na živilih, nanosenzorji mikroorganizmov in toksinov, različni aditivi, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s sabo prinaša tudi potencialno tveganje za zdravje ljudi.…
  • 03 Sep
    683
    Ribe so živilo, ki je bogato z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3 esencialne maščobne kisline, vsebujejo tudi vitamine in minerale. Ribe so živilo, ki je bogato z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3 esencialne maščobne kisline, vsebujejo…
  • 03 Sep
    674
    Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina. Histamin Histamin je biogeni amin, ki je prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih. V telesu se sprošča ob vnetnem odgovoru (mediator…
  • 03 Sep
    372
    Izbira zdravih in varnih živil je v prehrani otrok izredno pomembna. Pri otrocih imunski sistem še ni popolnoma dozorel, zato so bolj dovzetni za okužbe in zastrupitve. Ob upoštevanju preprostih pravil pri izbiri živil in pripravi hrane se tveganju lahko izognemo. Priprava hrane za otroke 1.…
  • 21 Avg
    412
    V obdobju nosečnosti je varnost živil še posebej pomembna. Nosečnice, otroci, starejši ljudje in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom predstavljajo bolj ogroženo skupino. Nalezljive bolezni lahko pri njih potekajo bolj neugodno. Ogrožena sta tako nosečnica sama kot tudi njen še nerojen otrok.…
  • 21 Avg
    3230
    Mleko je izključno običajni izloček mlečnih žlez, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakšnega koli dodajanja ali odvzemanja. Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila. Mlečni izdelki So izdelki, ki se…
  • 11 Jul
    615
    Školjke so bogat vir mineralnih snovi, omega-3 maščobnih kislin, folne kisline in vitaminov. V školjkah so lahko prisotne tudi zdravju nevarne snovi (kemikalije, patogene bakterije, virusi…). Školjke v naravnem okolju Školjke so sestavljene iz dveh loputasto zapirajočih lupin, ki sta povezani z…
  • 22 Avg
    4106
    Podana so kratka splošna navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili ter odgovori na vprašanja o kakovosti vode v plastenkah v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja. 1. Kaj lahko sami…
  • 06 Maj
    456
    Jod s kemijsko oznako »I« je esencialni element za sesalce, saj je nujno potreben za sintezo ščitničnih hormonov. Edina vira naravno prisotnega joda sta za ljudi pitna voda in hrana. Jod v hrani nastopa v mineralni obliki jodidov in/ali jodatov. Ker se z zemeljske površine spira v morje, se največ…