• 05 Sep
    719
    Hruške (Pyrus communis) skupaj z jabolki, marelicami, breskvami, češnjami in še nekaterimi drugimi vrstami sadja uvrščamo v družino rožnic (Rosaceae). Hruške izvirajo s toplejših in priobalnih območij Evrope, severne Afrike in Azije, z gojenjem pa so jih po vsem svetu razširili tudi v hladnejša…
  • 19 Apr
    9577
    Šparglji ali beluši so zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Gojeni šparglji, ki so lahko zeleni ali beli, so po drugi strani…
  • 14 Mar
    3976
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 22 Feb
    4123
    Rdeča pesa (Beta vulgaris) je ena izmed tistih vrst zelenjave, katerih divji prednik izvira tudi iz naših krajev. Prvi so z njenim gojenjem pričeli Babilonci, kasneje pa še Rimljani, čeprav naj bi jo najprej gojili predvsem kot zdravilno rastlino za zdravljenje vročine in prebavnih motenj. V…
  • 11 Nov
    3883
    Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V…
  • 10 Nov
    5649
    Kostanj je plod drevesa kostanja, ki izvira iz Evrope in male Azije. Poznamo več vrst kostanja, v naših gozdovih pa je najpogostejši pravi kostanj (Castanea sativa). Kostanj je zrel vsako leto v oktobru in novembru, vsako tretje leto pa obrodi še posebej obilno. V Vitovljah pa se vsak 3. vikend v…
  • 09 Nov
    4188
    Granatno jabolko (Punica granatum) izvira in Azije, natančneje iz Perzije (današnjega Irana), od koder se je razširilo po celem svetu. Danes so največje pridelovalke granatnih jabolk Francija, Španija, Izrael, Amerika in Azija, uspeva pa tudi v slovenskem Primorju. Njegova kultivacija se je začela…
  • 30 Sep
    43439
    Kaki ali zlato jabolko izvira z gora centralne Kitajske, kjer se goji že nekaj tisočletij. Doslej je bilo razvitih več kot 2000 sort kakija, trenutno pa se jih za gojenje uporablja okoli 400. Izven Azije se je kaki začel razširjati predvsem v 19. stoletju, še vedno pa se ga največ pridela na…
  • 30 Sep
    3281
    V Sloveniji raste 2.500–3.000 vrst gob. Glede na podatke Gobarskega društva Lisička Maribor je od tega užitnih 505 različnih vrst. Mnoge gobe so užitne in nabiranje gob je med Slovenci razširjen hobi, ki nam omogoča tudi kvalitetno preživet čas v naravi. Užitne gobe, bodisi nabrane v naravi ali…
  • 30 Sep
    4482
    Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae), v Sloveniji poznamo več vrst buč, najbolj pogoste so oljna buča, muškatna buča, hokaido buča in maslena buča. Buče izhajajo iz Južne Amerike in so v Evropo prišle v prvi polovici 16. stoletja. Rastejo na viticah in so različnih oblik in…
  • 30 Sep
    3062
    Kivi ali aktinidija pripada rodu Actinidia in izvira iz gozdnatih področij na Kitajskem, kasneje pa je bila prinesena na Novo Zelandijo, kjer je bila udomačena in preimenovana v kivi. Poznamo več vrst kivijev, najbolj prepoznane so Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis in Actinidia arguta.…